Göra eget bokashiströ
För att göra bokashi bör man ha bokashiströ. Enklast köper man det från en bokashiaffär, men visste du att man kan göra sitt eget hemmagjorda strö själv?
Det är egentligen mycket enkelt, kanske lite tidskrävande att göra då väntetiden lång;
fermenteringstiden är cirka tre till fyra veckor, men själva ihoprörandet är enkelt.
För att göra Bokashiströ behöver du: Vetekli, EM stamlösning, rörsockersmelass, ljummet vatten
Det är viktigt att man tillverkar sitt hemmagjorda strö med EM mikrober från en stabil EM Stamlösning. Den EM-lösningen innehåller alla behövliga mikrober och bakterier (mjölksyrebakterier, jästsvamp och de viktiga fotosyntesbakterierna) för att ditt strö ska bli ett hållbart och bra bokashiströ.
Gör man på andra sätt, dvs blandar ihop egna dekokter gjorda på tex ris, mjölk och papper, så är det helt enkelt inte bokashi. Det har visat sig mer angrepp och sjukdomar på jordar som det använts andra mikrober än de som förekommer i EM.
Fotosyntesbakterierna tar hand om din jord, och de finns bara med i köpt EM Stamlösning.
Vetekliet är bra att vara av den lite grövre sorten. Om fint mjöl finns i blandningen kan det orsaka klumpar i ströet som senare kan börja mögla.
Mängden vatten kan variera beroende på sammansättningen av olika vetekli. Kliet är bra att vara fuktigt men inte för blött under tillagningen.
Bokashiströ från EM stamlösning
1 liter vetekli
1 dl vatten (högst + 38 - 40°C)
3 ml EM stamlösning
3 ml rörsockermelass
Tillbehör
En lufttät påse, till exempel en fryspåse med förslutning
Så här gör man
-
Blanda de flytande ämnena tillsammans. (ljummet vatten + melass + EM stamlösning)
-
Tillsätt vätskan i vetekliet och kläm om kliet för hand tills blandningen av all vätska har absorberats i kliet. Blandningen ska vara fuktig men inte för blöt. (60% luftfuktighet är bra)
-
Tryck till och packa blandningen i en lufttät påse eller lufttät burk.
-
Om luft kommer in under fermenteringsprocessen blir det fel sorts bakteriestammar som tar över och slutresultatet kan mögla och därmed förstöras. För till kompost i såfall och börja om.
-
Låt fermentera i minst ett par veckor, men 3-4 är bra.
-
Temperaturen bör vara i rumstemperatur, eller något över. Bäst är en värme på 28-30'C, en stabil värme är bättre än en växlande.
Ett färdigt bokashiströ
-
Fermenteringen är klar när pH är 3,5 till ca 4.
-
Om det luktar starkt surt eller som äppelcidervinäger är det klart. Lukten bör alltså vara ganska stark och syrlig. En lukt av jäst tyder på mindre mjölksyrebakterier, men kan funka ok ändå. Hållbarheten på ströet är troligtvis kortare.
-
Att torka det färdiga bokashiströet är att föredra, då hållbarheten är betydligt längre än ett lite fuktigt strö. Ett fuktigt strö har sämre hållbarhet, och det är viktigt att komma ihåg att försluta påsen väl efter varje användning.
-
Ett fuktigt stör är ett aktivt strö som hela tiden bildar mjölksyrebakterier och äter upp näring. Till sist finns ingen näring kvar och mjölksyrebakterierna äts upp och minskas, ströet blir ineffektivt.
-
Fördela bokashiströet jämnt för att torka på en plan yta, till exempel en bricka. Du kan blanda emellanåt för att få det att torka snabbare. Förvara sedan till exempel i en papperspåse.
Tips:
-
Du kan använda mindre eller större mängder så länge förhållandena förblir desamma.
-
Det är dock bättre att göra små mängder oftast så att mikrober alltid är så effektiva som möjligt.
-
Mögel rekommenderas inte i ett strö, men det kan börja växa mögel under fermenteringen.
-
Mögel innebär att behållaren eller påsen inte har varit tillräckligt lufttät. Kasta boakshiströet i komposten och packa bättre.
-
Korrekt förvaring säkerställer att bokashistöet förblir effektivt och hållbarare.
-
Förvara bokashiströet på en sval plats och skyddad från solen, till exempel i ett skåp.
-
Hemgjort bokashiströ är hållbart i ca 6 månader. Effekten avtar snabbare än köpt bokashiströ, och speciellt om man lämnar det fuktigt.
-
EM Keramiskt pulver kan läggas till bokashiströet för att stödja mikrobiell aktivitet och för att minimera eventuella luktstörningar, då tillsätts ca 2 % EM Keramiskt pulver av den totala mängden kli.